Robotlar bir dizi işlemi bağımsız ve yarı-bağımsız olarak gerçekleştirebilen programlanabilir makinelerdir. Artık robotları pek çok iş alanında, üretim süreçlerinde kullanılmaya başladığını görmekteyiz. Bu nedenle gelecekte insanların yapabileceği işleri yapan makinelerin tasarlanması, yapılması ve programlanması çok önemli bir ihtiyaç olacaktır. Genç öğrencilerimizi bugünden geleceğin teknoloji odaklı dünyasına hazırlamak her zamankinden önemlidir.
Robotik ile ilgili eğitimler genellikle üretime dayalı öğrenme modülleri içerirler. Bu nedenle robotik eğitimlerinde öğrenciler somut bir şey yaratma ve bunu yapmak için programladıkları eylemleri gerçekleştirme olanağına sahip olurlar. Robot Yapmayı Öğreniyorum eğitimi de üretime dönük olarak öğrencilerin yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri, mühendislik ve teknolojiyle birleştiren bir eğitimdir.
Robot Yapmayı Öğreniyorum eğitimi ile;
Öğrencilerimiz robotiğin temellerini öğrenir.
Bir robotun nasıl inşa edileceğini ve programlanacağını öğrenir.
Yaratıcı ve yenilikçi düşünmeyi öğrenir.
Gerçek hayat problemlerini teknoloji ve mühendislikle nasıl çözebileceğini kavrar.
Bu eğitimde, Makers Dükkan tarafından tasarlanan Arduino Scratch Kiti kullanılacaktır. Eğitim tüm katılımcılara gönderilecek kitaptaki konu anlatımları ile paralel devam edecektir. Öğrencilerimiz dilerlerse eğitim programı sonrasında ellerindeki kiti ve kitaptaki uygulamaları takip ederek geliştirdikleri projeleri farklı problemlere uyarlayabileceklerdir.
Robot kiti Makeblock programı ile kodlanabilen bir robot setidir. Eklentimiz sayesinde öğrencilerimiz seti kullanarak çok kolay kodlama yapılabilmektedir. Robot kutusundan demonte olarak çıkar. Öğrenciler yapacakları robotun çeşidine göre bu parçaları birleştirerek robotu oluştururlar.
Robot seti birden fazla görevi yerine getirecek şekilde tasarlanmıştır. Arduino uno üzerine takılan robot kontrol kartı sayesinde aşağıda belirtilen robotlar yapılabilmektedir.
Çizgi izleyen Robot: Ön kısmında takılı olan çizgi takip sensöründen aldığı bilgiyi değerlendirerek siyah zeminde beyaz çizgiyi ya da beyaz zeminde siyah çizgiyi takip eden robottur.
Işık izleyen robot: Ön kısmında takılı olan ışık sensöründen aldığı bilgiyi değerlendirerek tuttuğumuz ışığa yönelen robottur.
Engelden kaçan robot: İleriye doğru hareket ederken ön kısmında bulunan ultrasonik sensör ile engelleri tarar. Önüne engel çıktığında yazdığımız koda göre sağa veya sola dönerek engelden kaçarak yoluna devam eder.
Labirent robot: Engelden kaçan robota benzer bir çalışması vardır. Ancak bir labirent içerisine bırakıldığında önüne gelen engelde sağına ve soluna bakarak açık olan yoldan devem ederek labirentten çıkmaya çalışır.
IR kumandalı robot: TV kumandasına benzer bir kumanda ile kontrol edilebilen bir robottur. Kumandanın hangi tuşuna basıldığında nasıl davranacağını kod ile robota bildirmemiz gerekir.
Bluetooth kontrollü robot: Android işletim sistemli cep telefonu veya tabletlere kurulan uygulamalar ile robota yapması gereken işler kablosuz olarak iletilir ve robot bu işleri yapar. Android uygulamalar robot ile ilgili yazılımlar web sitemiz üzerinden indirilebilmektedir.
Öğrencilere verilecek olan eğitimler covid-19 pandemisi sebebi ile online olarak gerçekleştirilecektir. Uygulamalı eğitimler seklinde planlanmıştır. Eğitimlerin verilmesinde alanlarında uzman öğretmenler görev alacaklardır. 4 Ağustos – 14 Ağustos (Hafta sonu hariç) 9 gün x Günde 3 saat. Toplam 28 ders saati. Ders saatleri 14:00 – 17:40 olarak planlanmıştır. 40 dakikada 10 dakika molalar şeklinde gerçekleştirilecektir.
Eğitimin ücreti 2000 TL’dir. Bu ücrete 28 saat devam edecek eğitim ile birlikte, 630 TL değerindeki “Arduino Kiti” ve “Scratch Arduino Modülü ile Kolay Kodlama” uygulama kitabı dahildir. Kit ve kitap katılımcının adresine eğitim başlamadan önce kargolanacaktır.
Eğitim Programı:
Tarih
Saat
Konu
Araç gereçler
04 Ağustos 2020
4
Bilgisayar ile elektronik devrelerin kodlanması nasıl olur Kodlamak için gerekli donanımlar ve yazılımlar Arduino nedir nasıl kodlanır mBlcok programının kurulması ve robot eklentisinin yüklenmesi. Robotlar hakkında genel bilgi Motorlar ve sürülmesi MakerBot’un parçaları
MakerBot Seti
05 Ağustos 2020
3
Robot montajı. Motorların döndürülmesi uygulamaları. Ezbere robot kontrol uygulamaları
MakerBot Seti
06 Ağustos 2020
3
Engelden kaçan robot algoritması oluşturma ve kodlama. Labirent robot algoritması oluşturma ve kodlama.
MakerBot Seti
07 Ağustos 2020
3
Işık izleyen robot algoritması oluşturma ve kodlama.
MakerBot Seti
10 Ağustos 2020
3
IR kontrollü robot algoritması oluşturma ve kodlama.
MakerBot Seti
11 Ağustos 2020
3
Çizgi izleyen robot algoritması oluşturma ve kodlama.
MakerBot Seti
12 Ağustos 2020
3
Kablosuz iletişim nedir. Bluetooth modülü kullanma. Android uygulama üzerinden arduino ile iletişim kurma.
MakerBot Seti
13 Ağustos 2020
3
Bluetooth kontrollü robot algoritması oluşturma ve kodlama.
MakerBot Seti
14 Ağustos2020
3
Android geliştirme ortamı App Inventor tanıtımı
MakerBot Seti
Eğitimi Düzenleyenler:
Farklı disiplinlerden konu uzmanlarının Türkiye’nin bilim ve teknoloji potansiyelini geliştirmek amacıyla bir araya gelmesiyle 2018 yılında BilimKoop Kooperatif Girişimi olarak kuruluş süreçleri başlamış, 2020 ocak ayında kuruluşu resmileşmiştir.
Bilim insanlarını ve profesyonelleri sürdürülebilir kalkınmaya ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamak üzere bir araya getirerek, sürdürülebilir iş modellerini yaygınlaştırmak, paydaşlarına fayda sağlamak, eğitim programları ve kamplar organize ederek deneyim ve bilgi paylaşımını sağlamak üzere faaliyetlerini devam ettirmektedir.
İlköğretim kademesinden lise ve üniversite seviyelerine kadar elektronik ve robot eğitimleri veren deneyimli bir ekiptir. Öğrencilerin el becerilerini geliştirecek, tasarlama ve soyut düşünme yeteneğini arttıracak, odaklanma ve dikkat toplama düzeyini geliştirecek kulüp çalışmaları düzenlemektedir.
Farklı seviyeler için STEM eğitimi materyalleri geliştiren MakersDükkan ekibi. okullarla da STEM eğitimi kapsamında işbirlikleri yapmaktadır.
Mesleğinde tecrübeli elektrik ve elektronik öğretmenlerinin oluşturduğu bir takımdır. Uzun yıllar süren çalışmaları neticesinde edindikleri tecrübeleri herkesle paylaşarak eğitim alanında katkı sunmayı hedeflemektedir. Arduino eğitim ve projeleri konusunda destek vermektedirler.